Gyógytorna gerincbetegeknek – gerincsérv

Post Info

Ismerősek a tünetek?

 • Nyaki-háti-deréktáji fájdalom, amely kisugározhat a karba vagy lábba, és éjjel, nyugalomban is problémát okoz.
 • A fájdalom jellemzően változó erősségű, kezdetben kifejezetten erős lehet, különösen terhelés következtében.
 • A fájdalomhoz zsibbadás és érzészavar is társulhat.
 • Izomgyengeség/bénulás is jelentkezhet.
 • Vizelet-, széklettartási rendellenesség (inkontinencia) előfordulhat.

Ezeket a tüneteket leggyakrabban porckorong-elváltozás okozza. Ha ezeket a tüneteket észleli, nagy valószínűséggel gerincsérv a diagnózisa. Nagy jelentőséggel bír a szakorvosi kivizsgálás és a gyógymód megválasztása. A gerincsérv nem csak műtéttel gyógyítható.

Minden negyedik felnőttnek gerincsérve van, ennek oka a stresszes és mozgásszegény életmód, az ülőmunka, a gerincet terhelő tevékenység, valamint az állandósult görnyedt testtartás. A mai életmód határozottan kedvez a kialakulásának. Mindenkit érinthet, aki ülő életmódot folytat, renyhék a törzs izmai, rossz a testtartása.

Miként alakul ki a gerincsérv?

Amikor a gerinc természetes görbületei elveszítik harmonikus jellegüket, akkor egyes gerincszakaszok túlterhelődnek, fokozottabb a gerincsérv rizikója. A porckorong belső kocsonyás magja kiboltosulhat, a porckorong rostos gyűrűje kitágul, megnyúlik, és ha a kiboltosulás fokozódik, végül elszakadhat, sérvesedik.

Szakorvosi vizsgálat szükséges annak eldöntésére, hogy milyen diagnosztikai eljárás és terápia a szükséges. Kezdetben szükség van gyógyszeres, injekciós kezelésre, majd műtéti indikáció hiányában konzervatív terápiára. Hosszú távon a gyógytorna, kiegészítő fizikoterápiás kezelések tünetmentes állapotot eredményezhetnek.

Hibás és nem vezet érdemi változáshoz, ha csak a gerinc nyugalomba helyezésére alkalmas eszközöket használ a páciens (például nyakpárna, deréktámasz, gerincöv). Ezek csak átmeneti enyhülést hoznak, a „nyújtó készülékek”, a pontos diagnózis nélküli kezelések (csontkovács) akár veszélyesek is lehetnek, bénulást is okozhatnak.

Gyógyulás elsősorban a gyógytornától várható. Ha mégis szükséges a műtéti beavatkozás, utána szintén javasolt a mozgásterápia.

Minden esetben szakorvosi vizsgálat előzi meg a terápiát

Az orvosi konzultáció alkalmával felmérjük a páciens egészségügyi állapotát, kikérdezzük panaszairól, megvizsgáljuk az érintett és kezelni kívánt területet, valamint kizárjuk azokat az egészségügyi problémákat, amelyek befolyásolhatják a kezelést. Fizikális vizsgálatot végzünk, szükség esetén képalkotó vizsgálatot (röntgen, ultrahang, CT, MR) javasolunk. Redcord eszközünkkel a fájdalmas és a gyengült izmok állapotát tudjuk felmérni.

Amennyiben nem indokolt a műtéti beavatkozás, konzervatív kezelést ajánlunk: ha szükséges előbb gyógyszeres terápiát, majd gyógytornát, elektroterápiát.

Miben segíthet a gyógytornász?

Mindenképpen gerincproblémákra szakosodott gyógytornászhoz érdemes fordulni, aki átfogó mozgásszervi állapotfelmérést végez. Ezek függvényében a terapeuta elkészíti a kezelési tervet, hasznos tanácsokkal látja el a pácienst.

Gerincsérv kezelési lehetőségei mozgásszervi központunkban

A gyógytorna, mint a fizioterápia leghangsúlyosabb ága, hosszú távon a leghatékonyabb módszere a gerincbetegségek és a mozgásszervi betegségek kezelésének. Segítségével visszanyeri a páciens a mozgás szabadságát, javítva az életminőségét, növelve a fizikai teljesítményét.

Gyógytornászaink komoly szaktudással és tapasztalattal, a mozgásszervi betegségek széles spektrumát ismerve látják el betegeinket. Nem egyetlen módszerrel dolgozunk, hanem kombinálva, egymást erősítve, speciális eszközzel kezeljük a pácienseket.

 • Gerincsérv esetében a leggyakrabban a McKenzie módszer javasolható, amely a gerincproblémák speciális vizsgálati és kezelési rendszere, a gerinc különböző szakaszait (nyak, hát, derék) kezeljük, az egyéni sajátosságokból és fájdalomérzetből indulunk ki, fókuszálva a páciens jelenlegi állapotára. A cél a nyomás alatt lévő ideggyök felszabadítása, ennek hatására a porckorong visszapréselődik a csigolyák közé, ami a fájdalom csökkenését, illetve megszűnését idézi elő, megelőzve ezzel egy esetleges műtétet. Minden esetben személyre szabott terápiát alkalmazunk. Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy az egyéni gyógytornát nem helyettesítik a Youtube-videók!
 • A tartós tünet- és panaszmentesség eléréséhez oki terápia is szükséges, ez a Redcord NEURAC módszerétől várható. Ennek a kezelésnek a célja a fájdalommentes mozgásminták helyreállítása. Arra összpontosít, ami a problémát okozza, így nemcsak tüneti kezelés. A NEURAC módszer (a név a neuromuszkuláris aktiválásból származik) egy olyan aktív kezelési megközelítés, amely neuromuszkuláris stimuláción és korrekciós gyakorlatokon keresztül helyreállítja a mozgásfunkciókat. A kezelés tudományos tanulmányokon, kutatásokon és 30 éves mozgásszervi betegségek rehabilitációjában szerzett tapasztalatokon alapul. A Redcord eszközeivel és edzésmódszereivel gyorsan és hatékonyan javíthatók az izom és ízületi funkciók a központi idegrendszer fokozott aktivitásának köszönhetően.
 • Az elektroterápia során az elektromos áram segítségével fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő, értágító, keringésjavító, izomlazító, nyugtató hatást érhetünk el. A kezeléskor a bőrön át gyógyszert is tudunk bejuttatni a beteg szervezetébe, ezzel tovább növelhető a hatékonyság.

Tudjon meg többet a kis- és középfrekvenciás elektroterápiáról!

Fontos része a terápiáknak a másodlagos prevenció, a tünetek kiújulásának megelőzése, ennek érdekében megtanítjuk a páciensnek a helyes testtartást, az ízületkímélő és gerinckímélő mozdulatokat, ezzel megelőzhető a fájdalom kiújulása, valamint életmódbeli tanácsokat is adunk.

Hasznos információk, gyakori kérdések:

 • Az orvosi rendelésünkre nincs szükség beutalóra.
 • Mindig szakorvosi javaslat alapján kezdjük el a kezelést.
 • Megfelelő orvosi diagnózisra alapozva készül el a kezelési terv.
 • Részletes információkkal látjuk el a kezelés menetéről és gyakoriságáról a pácienseinket.
 • Fontos számunkra hogy a kezelés személyre szabottan történjen, az adott probléma felől közelítjük meg az esetet.
 • A kezelések folyamatosan alkalmazkodnak az egyén állapotának javulásához.
 • Már az első néhány alkalom után javulást érezhet, de általában egyéni, kórkép függő, hány kezelésre lesz szüksége.
 • A reumatológiai vizsgálatra hozza magával TAJ kártyáját, személyi igazolványát és lakcímkártyáját, valamint korábbi leleteit, röntgen, CT, MR eredményeit.
Author
Latest Article
Newsletter
Signup our newsletter to get update information, promotion or insight.