Injekciós kezelések

Injekció izomba (Movalis, Voltaren)

Movalis 15 mg/1,5 ml oldatos injekció hatóanyaga a meloxicam, a Voltaren 75 mg/3 ml oldatos injekció  hatóanyaga a diklofenák-nátrium.

A nem-szteroid gyulladásgátló (NSAID) gyógyszercsalád tagjai. A nem-szteroid gyulladásgátlók fájdalomcsillapító és gyulladásgátló hatással rendelkeznek. A gyulladásért, a fájdalomért és a lázért felelős molekulák (prosztaglandinok) létrejöttének gátlásával enyhíti a gyulladás tüneteit, pl. a fájdalmat és a duzzanatot. Az izomba adott injekció az ízületi fájdalmak, gyulladás (artritisz) fellángolása, köszvényes roham kezelésére alkalmas.

Rendelőnkben az orvosi ellátás mellett speciális eszközzel (Redcord) végzett gyógytorna, kiegészítő fizioterápia (kis- és középfrekvenciás elektroterápia, UH, lézer, lökéshullám, mágnes, BEMER, transcutan CO2 gáz terápia) érhető el.

Dél-Dunántúlon egyedül rendelőnkben elérhető a CardioLounge transcutan CO2 gáz terápia (mofetta), és a Redcord eszközzel végzett gyógytorna.

A rendelőben használt készülékek az EU-s irányelveknek megfelelő orvosi műszerek, és gyártói megfelelőségi nyilatkozattal rendelkeznek.

Terápián való részvétel előtt szakorvosi vizsgálat, javaslat szükséges. Saját rendelőnkben ezt készséggel elvégezzük, vagy más szakorvos kollégák írásos beutalását is elfogadjuk.

NEAK által nem finanszírozott járóbeteg szakrendelés érvényes működési engedéllyel és szakmai felelősségbiztosítással.

Ízületi punkció, lokális steroid (Kenalog, Diprophos)

A kortizon típusú gyógyszerek helyi és általános gyulladás, valamint allergia kezelésére alkalmasak. Csökkentik a gyulladást kísérő duzzanatot, bőrpírt, fájdalmat. A készítmények alkalmazhatók különböző reumatológiai betegségek, például ízületi gyulladások (artritiszek), nyáktömlőgyulladások (burzitiszek), lumbágó és isiász, gyulladásos izomfájdalmak kezelésére.

A  Kenalog 40 mg/ml szuszpenziós injekció a triamcinolon-acetonid vizes szuszpenziója; hosszú hatástartamú készítmény szisztémás és lokális alkalmazásra.  Az agyalapi mirigyre kifejtett gátló hatása ekvivalens adagban adva valamivel kisebb a többi kortikoszteroidénál.

A Diprophos injekció hatóanyagai: 2,63 mg betametazon-nátrium-foszfát (2 mg betamezonnal egyenértékű) és 6,43 mg betametazon-dipropionát (5 mg betametazonnal egyenértékű) ampullánként (1 ml). Az előbbi egy gyorsabb, utóbbi elhúzódóbb hatású komponens.

Ízületi hyaluronsav (Cartinorm® XL CHONDRO)

A Cartinorm® XL CHONDRO egy steril, viszkoelasztikus oldat, amely két nagytisztaságú keresztkötéses biológiai polimert, bakteriális erjesztéssel előállított nátrium-hialuronátot és szarvasmarha porcból származó nátrium-kondroitin-szulfátot tartalmaz.

Összetétel: Minden előretöltött fecskendő 60 mg nátrium-hialuronátot, 90 mg nátrium-kondroitin-szulfátot, valamint nátrium-kloridot, nátrium-dihidrogénfoszfát-monohidrátot, dinátriumfoszfát-dodekahidrátot, nátrium-hidroxidot és/vagy sósavat (pH beállítására) és injekcióhoz való vizet tartalmaz.

Javallatok: A Cartinorm® XL CHONDRO a humán térdízületi folyadék viszkoelasztikus kiegészítésére vagy helyettesítésére, valamint a térd enyhétől súlyosig terjedő osteoarthritises állapotának kezelésére javasolt. A Cartinorm® XL CHONDRO kenő és lökéselnyelő tulajdonsággal bír.

Jellemzők és hatásmód: A Cartinorm® XL CHONDRO átmenetileg helyettesíti és kiegészíti az ízületi folyadékot, enyhíti az ízületi fájdalmat, javítja az ízület mobilitását és védi a porcot.

A hialuronsav az ízületi folyadék és a porcok fő összetevője. Viszkoelasztikus és reológiai tulajdonságainak köszönhetően felelős az ízületek kenéséért és támasztásáért. Csökkenti az ízületi felszínek közötti súrlódást és lökéselnyelő tulajdonságával védi a szöveteket a sérülésektől.

A kondroitin-szulfát egy szulfatált glükózaminoglikán, amely az extracelluláris porcmátrix fontos szerkezeti eleme. A kondroitin-szulfát szerepe a hialuronsav reológiai viselkedésének optimalizálása.

A Cartinorm® XL CHONDRO nem alkalmazható olyan betegeknél,

  • akik igazoltan allergiásak (túlérzékenyek) a nátrium-hialuronátra, a kondroitin-szulfátra vagy a CARTInorm® XL CHONDRO bármely összetevőjére,
  • akiknek már meglévő fertőzése vagy bőrbetegsége van az injekció tervezett beadási helyén,
  • akiknél igazoltan ízületi fertőzés áll fenn,
  • akiknek ismerten szisztémás vérzési rendellenességük, vérzésük vagy vérzési hajlamuk van,
  • akik ismerten túlérzékenyek a szarvasmarha-eredetű anyagokra.

A Cartinorm® XL CHONDRO injekciót kizárólag intraartikuláris beadási technikával képzett egészségügyi szakember adhatja be az ízületi résbe.

Az injekció szigorúan csak intraartikulárisan alkalmazható.

A Cartinorm ® XL CHONDRO biztonságosságát és hatásosságát gyermekek és serdülők, valamint terhes vagy szoptató nők esetében nem állapították meg.

Nemkívánatos hatások: Ízületi duzzanat és átmeneti fájdalom előfordulhat az intraartikuláris injekció alkalmazása után. Ezek a reakciók általában 72 órán belül alábbhagynak.